Conny Janssen Danst − ZIEL

Het Speelhuis, Helmond, 17 januari 2024

Conny Janssen weet mij met haar jongste dansvoorstelling ZIEL te raken. Tien dansers beelden in continu wisselende formaties het jezelf bezighouden met je kern, je ziel, uit. Dat doen ze solo of in groepjes, soms mijmerend op een stoel langs de kant, soms liggend op de vloer, dan weer kriskras door elkaar heenlopend of als zombies in een groep in slow-motion die rond de dansvloer beweegt. Het speelveld daarop is een grijs vlak met rondom een brede rode zone. Het ligt als een tapijt tussen de gemetselde kerkzuilen van het theater. Rondom de rode zone staan tafels en stoelen, een piano en pianokruk en een kledingrek vóór een achterdoek en tussen de zuilen aan de zijkant. Het achterdoek is met de daarop geprojecteerde zwart-wit beelden van videomaker Davide Ballotta de elfde speler in de choreografie. De beelden versterken emoties of geven de ruimte een extra laag, en soms met woorden of zinnen die als een soort ademhaling verschijnen en verdwijnen. De bewegingen van de dansers gaan intussen ongestoord door. Vanaf het begin worden de dansbewegingen ondersteund door een geluidlandschap, meestal met een lekkere drumpulse en heel soms vermengd met zang. Alles werkt samen en de vijf kwartier dat de voorstelling duurt, vliegen voorbij.
Conny Janssen kreeg onlangs de Prijs van Verdienste van Dansersfonds '79 uitgereikt. Het is een terecht signaal dat kenners haar waarderen.
Conny Janssen Danst heeft samen met haar team met ZIEL alweer een topstuk toegevoegd aan haar toch al rijke oeuvre. Ik ben blij dat ik het gezien heb, met dank aan de dansers en alle anderen.
Frank van de Loo