Nederlands Dans Theater − Climb the sky

Parktheater, Eindhoven, 22 maart 2023

De jongere garde van het Nederlands Dans Theater (NDT2) brengt onder de verzamelnaam Climb the sky drie voor deze groep nieuwe choreografiën waarvan de laatste een herneming is van een dans uit 2002, gemaakt voor NDT1.
Als eerste krijgen we Ten Duets on a Theme of Rescue gemaakt door de Canadese choreografe Crystal Pite. In tien duetten beeldt Pite het thema redding of gered worden uit. Dat doet ze in een sober decor met een serie koplamp-achtige spots op statief die de energieke dansbewegingen mooi uitlichten. Wegrennen, koesteren, afkeren, proberen te bereiken, het zijn enkele van de uitgebeelde emoties. Jammer is dat noch op de foto's of de video van deze dans de scenerie te zien is terwijl die zo wezenlijk is voor het effect.
De tweede dans is About Now van Noé Soulier die de moderne dansers danspassen en -houdingen uit de klassieke balletwereld laat uitvoeren. Die moeten niet worden vergeten, vindt hij, want daar komen we vandaan. De mooves zien er nogal mechanisch uit en lijkt op het intensief oefenen van dansbewegingen en -poses.
De laatste dans Out of Breath van Johan Inger zag ik ooit eerder bij NDT1, dat was nog voordat ik met dit blog begon. De choreografie is in 2002 gemaakt kort nadat Inger als NDT1-danser stopte. In mijn herinnering was alles toen flitsender, maar ik vermoed dat de dans, zelfs met zijn kleine aanpassingen, nu traag overkomt, gewend als we zijn aan snelle mooves en korte fragmenten.
Bij alle dansen voel je de drive van de dansers en wordt er kwaliteit geleverd. Terugkijkend op de avond is de eerste dans, Ten Duets on a Theme of Rescue van Crystal Pite de winnaar.
Frank van de Loo