Nederlands Dans Theater − SWITCH '21

Livestream vanuit Zuiderstrandtheater Den Haag, 3 juni 2021

Ieder jaar organiseren de dansers van NDT 1 en NDT 2 Switch: een uniek programma volledig samengesteld door de dansers, waarvan de gehele opbrengst naar een goed doel gaat. Naast het creëren van balletten hebben de dansers zelf de leiding over de productie, fondsenwerving, marketing en communicatie. Voor Switch ’21 gaan alle opbrengsten naar COC Nederland, een organisatie die zich inzet voor gelijke rechten, emancipatie en sociale acceptatie van LHBTI’s in Nederland en het buitenland.
12 choreografieën vullen het programma. De verhalen die erin uitgebeeld worden lopen ver uiteen, ook de manier waarop varieert, maar altijd in een sober decor en met minime middelen. Meestal figureert de maker ook als danser in zijn voorstelling. Switch '21 omvat drie solo-dansen, drie duetten en zes groepschoreografieën in wisselende grootte, enkele zijn een soort kring-battle. Aan streetdance moves die achteloos in de chreografie zijn opgenomen, is te zien dat er een jongere garde aan het werk is. Het is een natuurlijke verrijking in de beeldtaal bij moderne dans.
Het zien van dit onderhoudende dansprogramma is gek genoeg te danken aan Covid-19, want normaal is de jaarlijkse Switch-uitvoering alleen te zien in Den Haag en is er geen livestream. Nu kan die overal bekeken worden.
Frank van de Loo