Nederlands Dans Theater − Souls made apparent

Livestream vanuit Zuiderstrandtheater Den Haag, 19 maart 2021

Nu fysiek theaterbezoek door Corona al lange tijd onmogelijk is ben ik blij met een livestream van de dansvoorstelling Souls made apparent door het Nederlands Dans Theater vanuit Zuiderstrandtheater Den Haag. De jonge dansers van NDT 2 dansen choreografiën van Jiří Kylián en Marco Goecke: 27'52" respectievelijk The Big Crying.
In 27'52'' verandert constant alles om de dansers heen: de vloer waarop ze spelen, het plafond boven hen. Een onbetrouwbare omgeving voor de dansers die daarin moeten zien te overleven. Dat doen ze door ruimte te geven aan de tijd, aan de liefde en aan de snelheid waarmee ze elkaar opzoeken of verjagen. Het is trekken en duwen en het leidt uiteindelijk tot een overtuigende performance die precies 27 minuten en 52 seconden duurt. The Big Crying kenmerkt zich door de schokkerige bewegingen. Het is een zoektocht naar contact en naar elkaar verlaten. Het wordt op een energieke manier uitgebeeld door de negentien dansers die solo, in duet of in groep dansen. Ze beelden op een poëtische manier verlating en ontmoeting uit. Het stuk moet bezinken.
Het fijne van deze livestream is dat het camerawerk goed afwisselt tussen overzicht en close-up, altijd afhankelijk van de regie en de cameravoering. Je zit er soms met je neus bovenop. Toch had ik hier en daar andere close-ups willen zien of juist overzicht willen hebben in plaats van dat fragment. Maar toch heb ik genoten van deze mooie voorstelling. Hulde aan de dansers!
Frank van de Loo