Podium Klassiek Eindhoven
Zomerconcert
door leerlingen van de Academie Muzikaal Talent

Kapel DomusDela, Eindhoven, 23 juni 2024

In deze zomereditie van Podium Klassiek Eindhoven treden vandaag zes leerlingen op van de Academie Muzikaal Talent (AMT) uit Utrecht. Onder artistieke leiding van harpiste Erika Waardenburg bereiden ze zich voor op een succesvolle studie aan een conservatorium. Het AMT is een particuliere school voor muzikaal talent tot 19 jaar.
Het wordt een gevarieerd programma met harp, viool en piano, cello en piano, en piano solo. Alle jonge musici vertellen beknopt wat ze gaan spelen en wat de componist erin beoogde. Ze kennen de stukken door en door en spelen ze meestal uit het hoofd. Het risico om dan te snel te gaan spelen hebben ze al redelijk onder controle. Op het aanbrengen van nuances en om de muziek waar nodig te laten ademen doen ze allen al hun best, en dat is veelbelovend voor hun muzikale toekomst. Terwijl ik dit schrijf heb ik niet alle muziek meer in mijn hoofd, en noem daarom geen namen. Toch maak ik hierop een uitzondering: ik bewonder Jochem de Goei die pas anderhalf jaar (!) pianospeelt en ook nog moet wennen aan spelen in het openbaar. Hij speelt twee stukken voor piano uit het hoofd, zijn angst om een noot te missen is hoorbaar in zijn haastige spel, maar dit al doen na pas anderhalf jaar leren pianospelen verdient een compliment. Ik denk dat hij ons in de toekomst gaat verrassen.
Op de eerste echte zomerzondag van dit tot nu toe natte jaar was dit concert een bijzondere afsluiting van ons culturele seizoen.
Frank van de Loo