Lucas & Arthur Jussen − piano

Muziekgebouw Frits Philips, Eindhoven, 2 februari 2024

Na een memorabel optreden van Maria João Pires in 2011 wilde ik haar weer horen en boek een kaartje voor een aangekondigd optreden, helaas gaat dit om gezondheidsredenen niet door. Die teleurstelling wordt gelukkig goed gemaakt door de ervoor in de plaats komende twee oud-leerlingen van haar, de inmiddels wereldbeoemde broers Lucas en Arthur Jussen. Ze tracteren ons op een mooi programma.
Als eerste spelen ze een jeugdwerk (hij was toen negen jaar oud) van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), de Sonate in C, KV 521 voor piano-vierhandig. Een mooi stuk waarin Mozart op de van hem bekende manier een muzikaal thema uitwerkt. Het wordt met overtuiging gespeeld.
Daarna komt het romantische Andante & variaties in Bes, op. 46 voor twee piano's van Robert Schumann (1810-1856) dat ze eveneens uit het hoofd spelen.
Als derde stuk spelen ze Bunte Blätter van Jörg Widmann (1973) voor twee piano's, dat speciaal voor het duo is geschreven. Het is romantisch, maar ik ervaar het als een caleidoscopisch stuk, het heeft een veelheid aan uitgesproken klanken die steeds op een helder manier krachtige, steeds wisselende akkoorden opleveren. Ze spelen het virtuoos en het levert ze een uitbundige staande ovatie op.
Na de pauze spelen ze van Claude Debussy (1862-1918) Six épigraphes antiques voor piano-vierhandig met zes duidelijk getoonzette impressies. Het levert mooie beeldassociaties op.
Als laatste spelen za van Sergei Rachmaninov (1873-1943) Suite nr. 2 in C voor twee piano's, opus 17 met een soepele introductie en drie ritmisch dwingende dansen die bij mij militaristisch overkomen.
Een voor mij onbekende toegift maakt deze avond compleet. De gebroeders Jussen tonen meer dan simpel vakmanschap. Ze kennen en doorvoelen de muziek en brengen hun interpretatie overtuigend op ons over.
Frank van de Loo