Spraakmakers − Actuele verhalen, tijdloze muziek

Muziekgebouw Frits Philips, Eindhoven, 27 januari 2024

Drie verhalen worden gelardeerd met bijpassende muziek. Ze gaan over queernes, over lichtvervuiling en over dementie en in de erbij gezochte muziekstukken die live wordt uitgevoerd zijn emoties van de thema's te vinden. De drie stories worden ingeleid door Lucas de Man.
Queer Klassiek begint met het Matangi Quartet dat een ingetogen Out of time (deel 1) van Jonathan Dove speelt. In het verhaal van Rick Steggerda dat acteur Rick Paul van Mulligen vertelt, wordt duidelijk dat Strijkkwartet nr. 1 in b van Samuel Barber voor hem belangrijk is. Barber is, net als Van Mulligen, openlijk homoseksueel.
Nachtliefde van Koen Caris wordt verteld door Ntianu Stuger. Haar verhaal wordt gelardeeld met drie voor slagwerk geschreven muziekstukken die uitgevoerd worden door Hiiit (voorheen Slagwerk Den Haag). Het eerste muziekstuk is Square Peg Round Hole (No. 8 from Postludes For Bowed Vibraphone) van Alliot Cole dat wordt gespeeld met strijkstokken op vibraphone. Met 16 lichtschakelaars en schemerlampen spelen zij daarna Nocturne van Mátyás Wettl waarin 16 schemerlampen rithmisch aan- en uitgaan. Het laatste muziekstuk Apple Blossom van Peter Garland wordt gespeeld op marimba, drum en slagwerk.
Onvergetelijk met Thomas Beijer op piano en acteur Gijs Scholten van Aschat als verteller op tekst van Annet Bremen. Het verhaal wordt verrijkt met de muziek van twee werken van Robert Schumann die op het laatst last had van dementie, en die zijn laatste werk daardoor naamloos liet. Zijn weduwe Clara gaf het de passende titel Geistervariationen.
Spraakmakers is een concept dat navolging verdient, ondanks dat ik het jammer vind dat muziekstukken worden opgeknipt om in het verhaal te passen, vind ik dat het ook wel iets heeft bij zulke zware thema's.
Frank van de Loo