Podium Klassiek Eindhoven
Hexagon Ensemble en Joep Onderdelinden
Baboesjka en het Russische beest

Kazerne, Eindhoven, 7 mei 2023

Iedereen kent natuurlijk ‘Belle en het Beest’, maar weinig mensen weten dat dit gebaseerd is op een eeuwenoud Russisch sprookje, genaamd ‘De Scharlaken Bloem’.
Generatie op generatie werd dit sprookje doorverteld totdat in 1858 de Russische schrijver Sergei Aksakov het op papier zette. En hij deed dat met zulke mooie poëtische taal dat vanaf dat moment iedereen alleen zijn versie wilde lezen. Het verscheen in boekvorm en werd, tot de dag van vandaag, een inspiratiebron voor heel veel kunstenaars. Het vormde de basis voor talloze toneelstukken, schilderijen, gedichten en muziekwerken.
De lijst met muziekstukken die iets met het sprookje te maken hebben is lang. Het Hexagon Ensemble heeft voor de voorstelling 17 passende stukken gevonden bij acht Russische componisten. De bombastische Russische muziek ondersteunt verteller Joep Onderdelinden, die in zijn verhaal verschillende karakters op overtuigende manier uit het sprookje uitbeeldt. Oud en jong raken in de ban van het verhaal. Spontane kreten van bevestiging of afkeer klinken regelmatig uit de kelen van de jonge garde.
Met het aflopen van dit mooie sprookje loopt er nog iets af: Podium Klassiek Eindhoven raakt met pijn in het hart haar vertrouwde en door musici en publiek gewaardeerde plek in Kazerne kwijt. Kazerne gaat zondags haar deuren sluiten. Vanaf het eerstvolgende concert wordt Domusdela onze nieuwe vaste locatie.
Frank van de Loo