Iris Hond & Kamerata Zuid spelen Einaudi

Het Speelhuis, Helmond, 16 september 2021

Kamerata Zuid, het Tilburgse strijkorkest, gaat graag muzikale verbindingen aan, vandaag is dat met pianiste Iris Hond. Samen hebben ze een mooi programma opgetuigd waarin de Italiaanse componist Ludovico Einaudi centraal staat. Zijn soms nogal dromerige muziek gooit hoge ogen bij het grote publiek. Einaudi is een bijzonder componist die sobere composities maakt omdat hij een hekel heeft aan teveel noten. Hij bleef lange tijd onbekend, maar zijn doorbraak kwam met de filmmuziek voor Les Intouchables. Die scoorde wereldwijd zo hoog dat Einaudi ineens op een voetstuk geplaatst werd en ook bij het gewone publiek bekendheid kreeg.
Iris Hond begint het concert met een duet voor piano en cello, dat onmerkbaar overgaat in piano en strijkorkest. Dirigent Frank Adams geeft zijn strijkers alle ruimte, maar is duidelijk wanneer hij iets verlangt. In dit alles is het pianospel maatgevend. Hond articuleert duidelijk in haar spel en legt er grote dynamiek in. De Einaudi-melodieën zijn dromerig met soms heftige REM-slaapmomenten. Al zijn stukken lijken qua sfeer op elkaar maar het wordt niet saai. Iris Hond wisselt af met twee eigen composities, de ene instrumentaal en de andere met zang, en het orkest speelt een compositie van Arvo Pärt die voor Einaudi een grote inspirator was.
Iris Hond en Kamerata Zuid onder leiding van Frank Adams geven een bij een breed publiek gewaardeerd concert. Voor mij had er wat meer afwisseling in mogen zitten.
Frank van de Loo