Podium Klassiek Eindhoven
Duo Ebano

De Kazerne, Eindhoven, 20 januari 2019

Klarinettist Marco Danesi en pianist Paolo Gorini kennen elkaar van het conservatorium in Milaan. Na wat omzwervingen komen ze elkaar in Amsterdam opnieuw tegen en sindsdien trekken ze samen op. Als Duo Ebano winnen ze overtuigend het Storioni Willem II Concours voor jonge musici, niet alleen de eerste prijs, maar ook de publieksprijs en de jong-talentprijs. Het optreden bij Podium Klassiek Eindhoven hebbn ze hieraan te danken. Op het programma staan drie sonates (van Aaron Copland, Johannes Brahms en Leonard Bernstein) en de wereldpremière van Broken Chain, een compositie van Paolo Gorini zelf.
Broken Chain begint met fysiek getoetste pianosnaren en klankloos geblazen klarinettonen, daarna wordt het spel geleidelijk intenser tot het overgaat in een ritmisch sterke rock. Het laatste deel waarin de klarinet zonder mondstuk wordt bespeeld, lijkt nog het meest op een vastgelopen wiegelied. Het is een sterke compositie en krijgt veel waardering.
De bescheiden musici spelen intens en vol elan, hun spel heeft energie en kent mooie contrasten en in hun timing merk je dat ze elkaar door en door kennen, de lang niet altijd gemakkelijke muziek komt daardoor goed uit de verf.

Duo Ebano maakt er een mooie zondagmiddag van. Het is puur genieten.
Frank van de Loo