Isaac Julien - What freedom is to me

Bonnefanten, Maastricht, 30 april 2024

Krachtige, zwart-witte film-stills lokken mij om te ontdekken wat de Engelse fotograaf en filmmaker Isaac Julien (Londen, 1960) nog meer heeft gemaakt. Zijn oeuvre is uitgebreid en wordt als een doolhof in een grote zaal vertoond op kamerhoge beeldschermen. Zijn werk spreekt mij grafisch aan, vooral zijn bijzondere kijk op beelden en plekken.
Een museumpamflet schrijft het volgende over deze expositie:

Sinds de vroege jaren 80 maakt Julien indrukwekkende installaties die het medium film verenigen met o.a. fotografie, performance, muziek en schilderkunst.
Isaac Julien behoort tot de top internationale kunstenaars von dit moment en wordt geroemd om zijn meeslepende lyrische films en videokunstinstalloties. Deze ambitieuze solotentoonstelling brengt de ontwikkeling van zijn baanbrekende film- en videowerk in kaart, van de jaren 1980 tot nu. En laat een carrière zien die nog steeds even experimenteel en politiek geladen is als veertigjaar geleden.
What Freedom Is To Me toont een selectie van Juliens belangrijke werken, van zijn baanbrekende vroege films en meeslepende video's tot de caleidoscopische, sculpturale installaties met meerdere schermen waar hij vandaag de dag bekend om staat. Hij doorbreekt artistieke disciplines door gebruik te maken van film, dans, fotografie, muziek, theater, schilderkunst en beeldhouwkunst.
Nadat \Julien in 1984 zijn Bachelor graad in Fine Art Film behaalde aan de St. Martin's School of Art in Londen, rondde hij in 1989 zijn studie af aan Les Entrepreneurs de l' Audiavisuel Européen in Brussel. Hij maakte zijn eerste filminstallatie Who Killed Colin Roach? in 1983. Het is een kunstwerk dat hem in één klap een kunstenaar van nationaal belang maakte. Nu omspant Juliens kunstpraktijk vier decennia en tientallen wereldberoemde installaties. Julien is daarnaast distinguished professor aan de prestigieuze University of California, Santa Cruz, waar hij samen met Mark Nash het lsaac Julian Lab heeft opgericht voor buitengewoon getalenteerde filmkunstenaars.
Isaac Julien is een pionier op het gebied van video- en installatiekunst. Hij onderzoekt het potentieel van het medium om traditionele opvattingen over geschiedenis, ruimte en tijd af te breken én uit te breiden. Inhoudelijk beweegt Julien zich op het snijvlak van verschillende vormen van maatschappelijk engagement. Sociale rechtvaardigheid is een constant aandachtspunt in zijn films. Hij reflecteert op de Zwarte en queer identiteit, discriminatie, klasse, seksualiteit en culturele geschiedenis, migratie, het slavernijverleden. ln zijn grootschalige installaties op meerdere schermen onderzoekt hij de verplaatsing van mensen over verschillende continenten, tijden en ruimtes.


Terwijl ik niet zo'n filmkijker ben in musea maakt deze presentatie indruk. maar het is vooral die grafische kwaliteit die hij laat zien die me boeit.
Frank van de Loo