Speelfilm van Jonathan Levine − 50/50

13 en 15 januari 2024

Op zijn 27ste krijgt radiomaker Adam een harde diagnose: hij heeft een zeldzame vorm van kanker in zijn ruggenmerg, met vijftig procent kans op genezing. Hij krijgt hulp van zijn moeder en Katherine, een psychologe in opleiding.
Mij raakte de film diep, maar had niet direct door waardoor. Was het het medische verhaal of de opkomende liefde tussen Adam en de psychologe, of kwam het door iets anders? Na hem nog eens te hebben bekeken, besefte ik dat de onconditionele vriendschap van de uitbundige Kyle (Seth Rogen) met de wat meer teruggetrokken Adam (Joseph Gordon-Levitt) mij herinnerde aan de boezemvriendschap die ik vanaf eind lagere school tot zijn overlijden in 2009 had met Ruud Verbeek. Onze contacten waren intens, maar na mijn verhuizing naar Helmond werden ze wat meer incidenteel, maar altijd hecht. Ik was wat meer de rustige Adam, mijn vriend Ruud meer de joviale Kyle.
Ook de tweede keer emotioneerde de film mij enorm.
Frank van de Loo


Releasedatum: 1 december 2011 (Nederland)
Scenarioschrijver: Jonathan Levine
Muziek gecomponeerd door: Michael Giacchino
Prijzen: Independent Spirit Award voor Beste eerste scenario, National Board of Review Award for Best Original Screenplay
Gewonnen prijzen: 9