Hrair Sarkissian - The Other Side Of Silence

Bonnefanten museum, Maastricht, 10 januaro 2023

In Bonnefanten in Maastricht zag ik de tentoonstelling The Other Side Of Silence van Hrair Sarkissian (1973). Hij is een van de toonaangevende conceptuele fotografen van onze tijd. Hij leerde het vak in zijn vaders fotostudio in Damascus, ‘Dream Colour’, het eerste (kleuren)fotolab in Syrië. Daarna studeerde hij in Frankrijk en in Nederland, waar hij in 2010 zijn Bachelor in Fotografie haalde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Tegenwoordig woont en werkt hij in Londen.
Nog steeds gebruikt Sarkissian voornamelijk analoge fotografie, wat zijn beelden een zachtere, meer verzadigde en soms schilderachtige kwaliteit geeft. Met zijn levensgrote foto's, maar ook met bewegend beeld, sculptuur, geluid en installaties probeert hij een gevoel van bewustwording en solidariteit te creëren met betrekking tot gedeelde menselijke trauma's.
Geboren in Syrië als kleinzoon van Armeense genocidevluchtelingen, onderzoekt hij in zijn werk vaak de emotionele verhalen van mensen die afkomstig zijn uit diasporagemeenschappen. De hedendaagse realiteit met al zijn vluchtelingen als gevolg van conflicten en burgerlijke onrust maakt de tentoonstelling actueler dan ooit.
Frank van de Loo