mijn nieuwsblog
Recentere items...


Kerstmis 2020

FIJNE FEESTDAGEN
MAAK ER WAT MOOIS VAN


Ontmaskerd snak ik naar meer bewegingsruimte
en kijk ik uit naar 2021


22 december 2020

De muziek is stilgevallen, het jaar loopt op zijn eind, de natuur keert in zichzelf, bijna noodgedwongen nemen we rust en hebben we tijd voor bezinning. Podium Klassiek Eindhoven heeft een cadeau voor jou als trouwe Vriend. Een cadeau dat er hopelijk toe bijdraagt dat je de Kerstdagen en Oud en . . .


6 december 2020

Verhalenvertellers zijn ze, niet alleen voor een jazz-trio door hun bijzondere instrumenten, maar ook door hun vloeiende vermenging van klassiek en modern repertoire. Het Rembrandt Frerichs Trio, met Rembrandt Frerichs op fortepiano, Tony Overwater op violone en Vinsent Planjer op . . .


3 december 2020

In de jaren zeventig van de vorige eeuw ontdekte de Belgische fotograaf Harry Gruyaert de rijkdom van kleur. En dat was een shock onder de professionele fotografen, die tot dan toe zwart-wit prefereerden. In Gruyaerts fotografie vallen verzadigde . . .


3 december 2020

Felle kleuren, intuïtieve penseelstreken, figuratieve abstractie en een vrije vormentaal. Dat zijn de overheersende kenmerken van de werken in deze tentoonstelling uit de eigen collectie van Museum Helmond. Deze abstract . . .


1 november 2020

Eefje Habraken en Daniel Petrovitsch spelen muziek uit de twintiger jaren van de vorige eeuw. In die tijd ontstond in Frankrijk Les Six, een informeel gezelschap van jonge Franse componisten die de muziek wilden ontdoen van . . .


27 oktober 2020

Live muziek en dans zijn kernwaarden voor dansvoorstellingen van LeineRoebana. Met SOLAS overtreffen ze hiermee zichzelf. Op een volkomen evenwichtige wijze ontstaat er een vlechtwerk van klank en beweging, van liedtekst en klankassociatie en van danser en . . .


4 oktober 2020

Transponeren van een muziekstuk is niet iedereen gegeven. Peter Vigh is wereldwijd een van de weinigen die zich gewaagd heeft aan de bewerking van de Goldberg Variaties, BWV 988 van Johann Sebastian Bach voor het Berlage Saxophone Quartet. Hij heeft daarbij . . .


27 september 2020

Yuri Honing speelt in Het Speelhuis in Helmond met zijn Acoustic Quartet verschillende nummers van Bluebeard, zijn nieuwste album. De nummers worden afgewisseld met . . .


26 september 2020

Een rondleiding door Jachthuis Sint-Hubertus stond lang op het programma van onze vriendenclub. Vandaag gaat het door als onderdeel van een dagprogramma in Park De Hoge Veluwe. Vanwege de Covid-19 pandemie is bezoek streng gereguleerd en kunnen slechts zes mensen . . .


26 september 2020

Met vrienden een dagje fietsen door Park De Hoge Veluwe. Op het programma staan de beeldentuin bij het Kröller-Müller Museum, het Museonder met bezoekerscentrum, een rondleiding in . . .


25 september 2020

Het Nederlands Dans Theater (NDT) tourt na de grote Covid-19 onderbreking weer door het land. Eindelijk kan ik in het Parktheater in Eindhoven weer genieten van live dansvoorstellingen onder de hoopvolle titel Endlessly Free. . . .


20 september 2020

Cinema Paradiso, de nieuwe naam voor het André Heuvelman Trio, met André Heuvelman op trompet, Henri Kelder op piano en Wilmar de Visser op contrabas, biedt ons een paradijslijk programma waarin alles langskomt, intrumentaal gespeeld en met zang door gast . . .


13 september 2020

In het kader van Open Monumentendag 2020 liep ik in Centrum Eindhoven vanaf het Raadhuisplein naar het nieuwe DomusDela-complex rond de Paterskerk. De aanpassingen en toevoegingen zijn ontworpen door DiederenDirrix en Architecten|en|en . . .


6 september 2020

In Bureau Europa, een platform voor architectuur & design in het Sphinx-kwartier in Maastricht, bezoek ik met architectuurvrienden de expositie Jo Coenen 40 jaar werken in Europa. Het indrukwekkende oeuvre wordt in een gang bij . . .


6 september 2020

Met architectuurvrienden bezoeken we het Maankwartier, het project dat het centrum van Heerlen aan weerszijden van het spoor moet verbinden. Het is een integraal ontwerp dat als een soort bult over het spoor heen is gedrapeerd. Het ontwerp van kunstenaar Michel Huisman dat . . .


9 augustus 2020

Fanny en Felix Mendelssohn, broer en zus, komen beiden in dit zomerconcert van Podium Klassiek Eindhoven voor het voetlicht. Het jonge Helikon Kwartet trotseert de tropische warmte en brengt twee stukken, van Fanny Strijkkwartet in Es en van Felix Strijkkwartet nr.6 in f. Ze waren . . .


31 juli 2020

Tegenwoordig fotografeer ik regelmatig musici tijdens hun optreden en probeer daar de emotie, het in het moment zijn, vast te leggen en er sterke plaatjes van te maken. Ik heb er een aantal verzameld in het fotoboek BEVROREN MOMENTEN . . .


23 juli 2020

Met mijn oude bureau gaan we Tilburg verkennen op de fiets. Het wordt het centrum en een groot rondje om het centrum heen. Het weer is perfect: droog, niet te warm en volop zon. Het wordt een geslaagde dag met interessante nieuwe en wat oudere projecten . . .


12 juli 2020

Onder de titel Goeikes - Het Jaar van Lucas Gassel is een fotoboek uitgebracht en een open-luchtexpositie gemaakt met foto's van de 13 fotografen uit dit boek. Met bevriende architecten loop ik langs alle ge-exposeerde foto's . . .


10 juli 2020

Japanse haiku's zijn korte gedichtjes met een ritme van 5, 7 en 5 lettergrepen. De laatste regel moet iets doen met de eerste twee. Tijdens de rondreis door Japan ontstond het idee om voor iedere dag één haiku te maken. Het heeft geleid tot de volgende verzameling. Bijpassende tekeningetjes maakte ik . . .


1 juli 2020

Onder de titel Goeikes - Het Jaar van Lucas Gassel is vandaag de open-luchtexpositie geopend . . .


april 2020

Soms pakt een muziekconcert me zo dat ik er wat mee wil. Voor mij is de beste uiting dan om dat gevoel in een tekening om te zetten. De eerste lijn bepaalt de volgende en steeds geeft de muziek mij de sturing die in die tekening nodig is. Achteraf ben ik altijd weer verrast door het resultaat . . .


25 maart 2020

Om alle zorgverleners in deze moeilijke tijd een hart onder de riem te steken, is een spandoek door stichting Goeikes opgehangen op een prominente plek in de stad. . . .


15 maart 2020

Om te kunnen worden uitgereikt bij het 100ste concert van Podium Klassiek Eindhoven moest er een geschikt boekje worden ontworpen. Ik wilde dit doen met een leporello, een accordeonboekje. Marjolijn Sengers, cultureel programmeur haalde 8 foto's uit mijn fotoarchief en . . .


13 maart 2020

De in Helmond geboren schilder Lucas Gassel (ca 1488-1568/69) is weer thuis, of beter gezegd: de schilderijen die hij in zijn leven maakte zijn voor het eerst te zien in zijn geboortestad. Wereldwijd zijn schilderijen van de meester verzameld voor deze unieke expositie. Omdat Lucas . . .


5 maart 2020

Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) tovert ons tot bezoeker van een begin vorige eeuwse bioscope met popcorn verkopers en al. Zes hilarische, kolderieke en melancholische stomme films van Charlie Chaplin van voor 1918 worden er vertoond. Ook de geluidenman is omgetoverd in een . . .


5 maart 2020

450 jaar geleden is de in Helmond geboren kunstschilder Lucas Gassel in Brussel overleden. Dit wordt in Helmond herdacht met zijn eerste oeuvre-tentoonstelling in Museum Helmond. Lucas Gassel was in zijn tijd een belangrijk schilder en werd vooral bejubeld om zijn landschappen, later is hij in . . .


4 maart 2020

De jonge garde van het Nederlands Dans Theater (NDT2) zet met het programma Standalone een belofte voor de toekomst neer. Verfijnde bewegingen worden met elegantie en kracht uitgevoerd . . .


1 maart 2020

Dat zij tot de top van de gitaarwereld behoort is hoorbaar in haar gitaarspel. De Russische gitariste Irina Kulikova verplaatst zich in de compositie en zet de muziek neer met een liefde voor de partituur en met mooie contrasten, soms fluisterzacht, op normale sterkte of met volle kracht. Doordat . . .


18 februari 2020

Conny Janssen heeft voor haar nieuwste dansvoorstelling KIEM samen met haar dansers, musici, toneel-, licht- en kostuumontwerpers een ijzersterke en avondvullende choreografie gecreëerd. De dans verbeeldt nieuw leven dat door alle strubbelingen met opbloei en terugval . . .


9 februari 2020

Op bijna 50 plekken in Helmond is het mogelijk om te gluren bij de buren en tegelijkertijd te genieten van een talentvolle act. Muziek overheerst, maar er wordt ook gegoocheld en toneel gespeeld. De Ierse volksmuziek met zijn dansbare ritmes trekt mij wel en bij Yam Dom Rum ben ik aan het . . .


6 fbruari 2020

Hoeveel gezichten kan iemand hebben? Die vraag blijft bovendrijven, want wat als een toneelspeler een rol heeft en in die rol het ene moment zijn figurage is en het andere moment een figurage is in een toneelstuk? Kunt u het nog volgen? In Enkele Reis is niets wat het lijkt . . .


2 februari 2020

Quatre mains, quatre mains en quatre mains. Drie stukken voor piano vierhandig en gespeeld door moeder Irina Parfenova en dochter Helena Basilova. Ze zijn aan elkaar gewaagd, hebben eenzelfde temperament bij het spelen en krijgen geen ruzie als de armen wel eens in elkaar vlechten voor . . .


1 februari 2020

De Spaanse choreograaf Marcos Morau probeert voor Scapino Ballet Rotterdam met Cathedral - an evening with Arvo Pärt de toekomst te ontrafelen. Alles gaat zo snel dat het moeite kost om bij te blijven. Op door Sinfonia Rotterdam live gespeelde muziek van de Est Arvo Pärt ontrolt zich een uitvergrote . . .


31 januari 2020

Onder leiding van de Estse gastdirigent Kristiina Poska speelt philharmonie zuidnederland stukken van Richard Wagner, Maurice Ravel, met als solist Hannes Minnaar, en César Franck. Het eerste stuk, de Prelude uit Die Meistersinger von Nürnberg uit 1868 van Richard Wagner is een onstuimig . . .


26 januari 2020

Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) voert in het kader van het Beethoven-jaar de 9e symfonie van Ludwig van Beethoven uit en dat doen ze geheel volgens eigen traditie met vluchtelingen uit verschillende landen en in samenwerking met Consensus Vocalis, het NBE-koor en het Helmondse . . .


24 januari 2020

Met onze Japan-reisgroep krijgen we een rondleiding in het Stedelijk Museum in Amsterdam door de tentoonstelling Kleurrijk Japan. De tentoonstelling is samengesteld uit de grote collectie van na-oorlogse affiches. Het traditionele beeld is helemaal weg. De affiches ogen westers. Onder . . .


24 januari 2020

Het Moco Museum in Amsterdam heeft wisselende exposities met werken van graffity-kunstenaar Banksy, van kunstenaar en oud-architect Daniel Arsham, veelzeggende fotomontages van JR, stippen-pompoenen van Yayoi Kusama, installaties van Adam Parker Smith en . . .


20 januari 2020

Norman Foster blikt in een interview met Dezeen terug op het ontwerpproces van het Sainsbury Centre en de crisismomenten daarin.
Ik heb deze video toegevoegd aan mijn blog van 28 augustus 2013 . . .


19 januari 2020

Het Vlaamse Firgun Ensemble is een veelbelovend klarinet kwintet dat nu drie jaar bestaat. Het sleepte in 2018 de eerste prijs van het Storioni Willem Twee Concours in de wacht en ging er toen ook met de publieksprijs vandoor. In de juiste akoestische balans en met ongelooflijke precisie spelen ze . . .


17 januari 2020

Eerste bassist van het KCO en troetel-Brit Dominic Seldis (1971) tourt door Nederland met het avondvullend programma Music, Maestro!. De titel is een slimme knipoog naar het AvroTros programma Maestro waarin hij jureert. Het programma begint met life, of life meegespeelde muziek die . . .


4 januari 2020

Om 75 jaar bevrijding te herdenken heeft het Limburgs Museum in Venlo een mooie tentoonstelling opgezet die begint met filmfragmenten die door particulieren, fotografen en bevrijders direct na de bevrijding zijn gemaakt. Onvoorstelbaar om al die verwoestingen door bombardementen te zien. De . . .


5 januari 2020

Bachs cellosuites zijn geschreven voor cello-solo. Je kunt daar eng mee omgaan, maar je kunt ook onderzoeken hoe het klinkt op een ander solo-instrument of wat er ontstaat bij een andere kunstvorm. Joachim Eijlander, die een grote liefde voor Bach heeft, zoekt die verrijking en staat open voor . . .


Ga verder terug...